2023 | Professional

MUSE Design Awards Platinum Winner

Taipei Medical University Hospital Lobby

Entrant Company

Y&F Interior Design Corp.

Category

Interior Design - Healthcare

Client's Name

Taipei Medical University Hospital

Country / Region

Taiwan

This project involves the third medical building of the Taipei Medical University Hospital, which was completed 11 years ago. The overall spatial environment could be considered relatively new. However, as the number of patients increases, so does the demand for space. Take the connecting passageway through the three buildings as an example, the frequent interplay between the flow of people and the transfer of wheeled stretchers on a daily basis has a great impact on the overall movement flow of the building. Therefore, the primary focus of the renovation is to widen the connecting passageway from 2.4 meters to 3.5 meters. The all-new Dream Way Avenue not only provides a more comfortable space for patients through the diversion of foot traffic and wheeled stretchers, but also optimizes the outpatient disposal room, pharmacy, blood collection counter, inpatient service center and other overall space and flow enhancements.



The overall space is divided into three areas with their own theme color "green," "orange" and "blue." Green denotes the main heightened lobby entrance; orange represents the second entrance; blue represents the third entrance, which is mainly for the Chinese medicine outpatient area. Based on the hospital's existing building space, the designer extended the curves in the shape of butterfly wings and integrated them with the movement flow of the space. In addition to being a decorative spatial element for the ceiling, it also serves as a distinct visual marker for the hospital space.

To fully integrate smart medical treatment into overall spatial planning, the designer injected the idea of automated banking services to the hospital to fully automate the procedure flow of medical consultations such as "registration," "check-in," "inquiry," "medicine collection," "payment," etc. In addition to streamlining the administrative workflows, it also simplifies and clarifies the original cumbersome consultation process, improving the quality of medical services. The seating in the lobby was redesigned based on the concept of a tourist hotel. By replacing the original chairs with a continuous curved sequence of sofas, not only can hospital visitors freely enjoy comfortable positions, but the placement also responds to the streamlined spatial patterns.

Credits

Y&F Interior Design Corp.
Da Yen
Y&F Interior Design Corp.
Chih Hung Chiu
Y&F Interior Design Corp.
Faye Lee
More Platinum Winners
Interior
2023
MUSE Design Awards - TNT Residence

Entrant Company

Daniel Joseph Chenin, Ltd.

Category

Interior Design - Residential 

Interior
2023
MUSE Design Awards - YUIMU Omakase Restaurant

Entrant Company

Goflex Design & Reno

Category

Interior Design - Restaurants & Bars

Landscape
2023
MUSE Design Awards - Lakeside Mansion, Chaohu

Entrant Company

Guangzhou S.P.I Design

Category

Landscape Design - Residential Landscape

Packaging
2023
MUSE Design Awards - Taibai - Elegant Series

Entrant Company

Vats

Category

Packaging Design - Rebrand