2023 | Professional

MUSE Design Awards Platinum Winner

Taizhou Jiaojiang Riverside Landscape Lighting Project

Entrant Company

Tongji Architectural Design Group Co . , Ltd

Category

Lighting Design - Landscape Lighting

Client's Name

Country / Region

China

The launch section of the public space on the south bank of the Jiaojiang River in Taizhou is 710 metres long in total. This space used to be an area of industrial heritage with historical significance and unique architectural features. Today it has become a less visited part of the city. The lighting design aims to express the industrial character of the original site, revitalise the city and contribute to the transformation of the south bank from an industrial area to a living-showground.



The lighting design aims to resolve the contradiction between the historical character of the industrial heritage and the modernity of leisure life. By a perfect integration of lighting technology and heritage, the Jiaojiang River Park gives full use of the characteristic function of the public space along the river while expressing the artistic nature of the industrial heritage. Creating a place for leisure life at night.



The most eye-catching part of the launch section of the public space on the south bank of the Jiaojiang River is the bowl-shaped ecological wetland system consisting of 12 bowls of varying sizes with an average diameter of over 40 metres. The lighting design has taken into consideration and zoning lighting for each functional area. Creating a relaxing light environment while emphasizing the characteristics of the site. The design adopts a variety of lighting techniques to fully express the characteristics of the industrial sites according to their different characteristics. The industrial stacks are mainly supported by inverted V-shaped structures, and the design uses customised triangular handrail luminaries at the intersections of the structures to achieve functional lighting while maximising the concealment of the light source. The wine tank station is combined with floodlights of different beam angles to provide a full expression and attract the public to visit.



As night falls, warm lights slowly light up the grounds. Precious memories associated with the city are revealed under the lights, keeping the city's memory alive for the public.

Credits

Architect
Zhang Ming
Lighting Director
Yang Xiu
Lighting Designer
Ma Yue
Lighting Designer
Wang Xiaoxiao
Lighting Designer
Chen Yu
Lighting Designer
Cai Wenjing
Lighting Designer
Li Xiaodong
Lighting Designer
Wang Yan
Lighting Designer
Cai Rong
Developer
Chen Zhiyi
Developer
Lin Cong
Architect
Zhang Zi
Architect
Ding Kuo
Architect
Wang Xunan
Architect
Chen Kaiyang
More Platinum Winners
Architectural
2023
MUSE Design Awards - Greentown·The Spring Blossom, Yinchuan

Entrant Company

GMA ARCHITECTURAL & URBAN DESIGN

Category

Architectural Design - Residential

Interior
2023
MUSE Design Awards - Yacht Aesthetics: The Flagship on Land

Entrant Company

Atelier Construction de l’Espace

Category

Interior Design - Residential 

Interior
2023
MUSE Design Awards - Plain Colour

Entrant Company

Chongqing Jingdiao E-commerce Co., Ltd.

Category

Interior Design - Living Spaces

Interior
2023
MUSE Design Awards - Changzhou Peach Blossom Garden

Entrant Company

M-DESIGN GROUP

Category

Interior Design - Residential