2023 | Professional

MUSE Design Awards Platinum Winner

Hangzhou West Station Ecological-Cultural Axis

Entrant Company

AISA

Category

Architectural Design - Urban Design

Client's Name

Hangzhou West CBD Developer

Country / Region

China

Hangzhou West Railway Station Hub, which has just been put into operation, is one of the most important gateway nodes in the Yangtze River Delta. Around the hub, new urban centers are emerging. From the beginning of the project, we hoped that the high-speed floating population brought by the Hangzhou West Railway Station hub and the high-density urban development around the hub would be integrated into the rich cultural and natural environmental base. In many cases, the high-speed railway hub would become a strong and impenetrable axis, and the railway and station physically cut the space on both sides. This large-scale infrastructure often ignores the scale of "people", meanwhile bringing a negative impact on the surrounding ecosystem services. What we imagine in Hangzhou is a new paradigm of TOD development in the future. In such a high-density hub area, people can still embrace nature, culture, history, and future technology while roaming in the mountains and waters at any time. ASIA's in-depth understanding of the healthy ecosystem and local culture will help achieve this goal.

Different from the direct and single central axis of the conventional high-speed railway station, which lacks interaction with the city. We will shape a future landscape – “time and space scroll”, which is closely integrated with the city to become a multi-level three-dimensional garden-like experience from multiple perspectives. The concept is inspired by the "far-reaching", "lofty" and "plain" in Chinese landscape painting techniques, forming a series of spatial and temporal levels of multi-dimensional landscape spaces, such as the southern urban canyon, the central cloud garden, and the northern cloud landscape. Cruise ships, driverless cars, and new light cloud rails will also be connected with the high-speed railway station and subway station in different ways.

Credits

AISA
Yihao Wu
AISA
Fayin Chi
Urban Gene
Yinyin Zhou
SCUTAD
Rui Liu
More Platinum Winners
Interior
2023
MUSE Design Awards - Vanke Suzhou Model Room

Entrant Company

Dejoy International Architects

Category

Interior Design - Residential 

Lighting
2023
MUSE Design Awards - Nobi Smart Lamps

Entrant Company

Nobi NV

Category

Lighting Design - Healthcare Lighting

Product
2023
MUSE Design Awards - Bukk

Entrant Company

CAKE 0 emission

Category

Product Design - Other Product Design

Product
2023
MUSE Design Awards - Dr. Joney Anti-wrinkle Pillow with Vortex Design

Entrant Company

Nantong Fujiu Textile Technology Co., Ltd.

Category

Product Design - Textiles / Floor Coverings