Portugal   |  2020

Interpretation Centre of Romanesque

Entrant Company

Spaceworkers

Category

Architectural Design

Client's Name

Lousada Municipality

Sub-Category

Cultural

Located in the district of Porto, in the Village of Lousada, the Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of this village marked by a strong relationship with an urban square called Pra- ça das Pocinhas and with the Senhor dos Aflitos Church - a strong reference in the town center. The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetries and the surroundings and making it a new element of reference for this village center.Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, the building aims to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past. In an austere way, the volumetry proposed contains the principles of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us. Each volume is a distinct exhibition space. To explore the relation between them, it was created an idea of rural street as a unifying element and generator of life experiences - a cloister - a central body covered by glass that procedes the entry in each volume. This central space allows the light invasion into the space and explores the constant bright/dark relationship between it and the exhibition spaces.Internally the exhibition spaces reflect a bit of monumentality, referring us to the interior of the Romanesque buildings, not only for its scale but also by their shapes. Therefore, each of the volumes ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture. As materiality it was eligible the nowadays stone to build the building - the concrete in its apparent and austere natural state. Therefore, building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between this different times.

Credits

Lead Architect
Henrique Marques
Lead Architect
Rui Dinis
Furniture Design
Bairro Design
Finance Director
Carla Duarte
Engineer
aspp Engenheiros,Lda
Photographer
Fernando Guerra | FG+SG
More Gold Winners
Interior Design
Taiwan

Entrant Company

SAN.O INTERIOR DESIGN

Sub Category

Residential

Packaging Design
France

Entrant Company

Servaire & Co

Sub Category

Wine, Beer & Liquor

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Chen Chong-Yi Architecture Firm

Sub Category

Other Interior Design

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Yucheng Interior Decoration Design Co., Ltd

Sub Category

Residential