Japan   |  2020

The PolyCuboid

Entrant Company

KTX archiLAB

Category

Architectural Design

Client's Name

TIA.co.ltd

Sub-Category

Office Building

The PolyCuboid is the new headquarter building for TIA, a company that provides insurance services. The volume is composed by an interlace of three major cuboid shapes creating intersections, voids, and space units. The cuboids superposition across each other also allows a richer space syntax including interior and exterior terraces, an atrium, several seating spaces, and a clear yet richer functional distribution of spaces and connections. Bridges also connect the cuboids from inside allowing a dynamic overview of the different spaces. The first floor was shaped by the limits of the site and a ø700mm water pipe that is crossing the site underground limiting foundation space to half the land area. The middle volume stretching from 2nd to 3rd floor extends in cantilevers on both sides allowing the building to gain precious square meters. Functionally, a furnished reception and meeting space together with 6 private desks and an office space occupy the ground floor. The workspace continues the next level with a conference room, CEO’s room and a second office space. This floor is separated into two areas by deferent floor levels with the lower one dedicated to resting spaces including a kitchen, a table terrace giving on the atrium and a counter space. The third and fourth floors are dedicated to recreation with various spaces such as training room, dining space with a roof terrace and even a piano space giving on the atrium. The staircase stretches from 1st to 4th level along the Atrium, although this last only reaches the third floor. The elevator block, however, is the highest cuboid volume and was cladded in reflective black differently to the white cladding on all other volumes. The metallic structure of the building dissolves into the diverse blocs of the composition. The pillars and beams vanish from the space syntax, projecting the impression of an object, while also eliminating that of a building. The volumetric design is inspired by TIA’s Logo turning the building itself into an icon representing the company.

Credits

Head Architect Designer
Tetsuya Matsumoto
Architect Designer
Motoaki Takeuchi
Architect Designer
Farid Ziani
Photographer
Stirling Elmendorf
More Gold Winners
Interior Design
China

Entrant Company

Kris Lin International Design

Sub Category

Showroom / Exhibit

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Guang Yang Design CO.,LTD

Sub Category

Residential

Architectural Design
China

Entrant Company

Shenzhen Qianhai Metallurgical Construction Technology Development Co.,Ltd

Sub Category

Conceptual

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

your tale design

Sub Category

Residential