United Kingdom   |  2020

New Lodge

Entrant Company

The Drawing Room Interiors

Category

Interior Design

Client's Name

Joseph Rowntree Housing Trust

Sub-Category

Healthcare

An over 55’s Healthcare development for Joseph Rowntree Housing Trust comprising of Care Home and Extra care unit, New lodge, along with refurbishment of Listed Building – Folk Hall. New Lodge offers 105 one- and two-bedroom Extra Care Apartments in addition to 46 bed residential care home. This project brief was to achieve Stirling University Gold for Dementia Friendly Design, the team therefore worked closely with Stirling University to achieve Gold status. Located in a Garden Village, we have used a biophilic design concept. With bespoke designed Moss/bark wall and paneled Reception desk, the reception is designed to give a Wow Factor whilst still being dementia friendly and age appropriate. Creating an environment which enables the residents to be as independent as possible with more confidence and less accidents. Using Evidence based Design research such as light reflectance values used throughout the building with flooring close in points to avoid sudden changes to aid aging eyes, seats have a minimum of 30 LRV difference from the floor. Upholsteries are anti-Bacterial, anti-microbial and impervious, furniture ergonomically designed for the elderly. Activities which relate to local area helping people with dementia to recall memories, such as a train carriage, Chocolate Factory area, office and a potting area. All artwork relates to locality and aids with wayfinding. The team worked with local residents and JRHT staff to find vintage images and accessories which connected the home to the Garden Village and Joseph Rowntree. The majority of curtain fabrics and some upholsteries, throughout the building are bespoke to give a totally unique colour scheme. The design creates friendly and homely atmosphere, whilst at the same time practical for both staff and residents. Carefully designed and flexible spaces mean residents can live independently and safely. Quote from a 92 year old resident “I only wish I was younger so I could live here longer”.

Credits

Design Director/The Drawing Room Interiors
Diana Celella
More Gold Winners
Architectural Design
Greece

Entrant Company

ELEFTHERIOS PISKITZIS ARCHITECT

Sub Category

Transportation

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Nong Mu Design Engineering Company

Sub Category

Restaurants

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

K.E.A. Creative Inc.

Sub Category

Residential

Interior Design
China

Entrant Company

SWS Group

Sub Category

Showroom / Exhibit