2021 | Professional

MUSE Design Awards Silver Winner

Infante

Entrant Company

Meireles Arquitectos

Category

Architectural Design - Renovation

Client's Name

Country / Region

Portugal

The two adjacent buildings subject to the rehabilitation project by Meireles Arquitectos are part of an area classified as World Heritage by UNESCO, which made the intervention careful, non-invasive, and meeting the requirements of the architectural program of the area. The architectural exercise was complex, but very interesting and challenging.



The origins of the adjacent buildings were studied, and, through a historical investigation, it was found that they underwent several distinct interventions over time. Although the interior of the building structure of the Infante building presents a set of proofs that refer its primary building to medieval times (basement walls and some elements referring to interventions of the fifteenth century), the predominant architectural characteristics were carried out in the eighteenth century.



It was the last interventions of the 18th century that served as a basis for the renovation that was carried out by the studio. In programmatic terms, the aim was to transform the two buildings into one, consisting of several apartments and a store.



The exterior of the building suffered few alterations: the façades were rehabilitated, keeping their original design, with the exception of new openings introduced at ground level, in order to give some transparency to the store, a new balcony was introduced on the 5th floor and several beams were included in the roof space, in order to make it habitable.



The interior of the building was totally rehabilitated to make the program fulfilled and to guarantee all the quality of habitability currently demanded. However, all the influence of past times, reflected in both buildings, was used, both in the type of materials used, (predominantly wood), and in the drawings of the spans, the drawings of the stairs and the drawings of the frames that stand out in the ceilings and walls, the latter being a direct influence of the 18th century Baroque style in Oporto, although their design and shape were simplified as much as possible.

Credits

Lead Architect
Mário Miguel Meireles
Architecture Team
Filipa Lima
Design Collaborator
Sofia de Eça
Photography
João Morgado
Construction
BGM
More Silver Winners
Interior
2021
MUSE Design Awards - Sense of Belonging

Entrant Company

Antennae Designers Office

Category

Interior Design - Residential

Interior
2021
MUSE Design Awards - Weave the Sunlight

Entrant Company

Jack Interior Design

Category

Interior Design - Residential

Interior
2021
MUSE Design Awards - Bathed in Daylight

Entrant Company

MU Interior Design

Category

Interior Design - Residential

Packaging
2021
MUSE Design Awards - The Eternity - Essential Oil Soap Bar

Entrant Company

Essence Design Global

Category

Packaging Design - Rebrand (NEW)