China   |  2021

MUSE Design Awards Gold Winner

Siji Minfu Roast Duck Restaurant (Hujialou, Beijing)

Entrant Company

IN.X

Category

Interior Design

Client's Name

Siji Minfu Roast Duck Restaurant

Sub-Category

Restaurants & Bars

In this project, the designer Wei Wu magnifies roughness to a great extent. Although the original restaurant door is very large, it lacks the fun of looking for the dawn of new hopes, and the southwards opening makes it unobtrusive. Therefore, the designer changed the door head to a narrow door and rotated it southwards to a certain angle, so all the traffic and people entering the alley can be attracted by the door head. The bold use of dark stone makes the regular building structure more powerful. Entering through the narrow door is an expedition away from the city temporarily. The waiting area on the ground floor is featured by a huge “hand-made sculpture”, which is a stairway entirely made on site by randomly spliced wooden slats on the surface, leading to upstairs. Countless single materials together form a circuitous upward path that is full of power and dynamic, declaring the independence and uniqueness of space to all those who step into it. The designer team produced varied "splashing color" copper plates on site, which are widely used as facade materials. Under the blue-purple light rendering, walking upstairs along the stairway is like traveling through a fascinating passage in fairyland, where the rough and raw nature releases its vitality. The open public seating area is set on the second floor. On the one hand, the regular layout makes the space complete, and on the other hand, there is a sense of bustle through the dense arrangement of dining places. A long and narrow landscape is set in the center of the entire space, where the upper and lower sides are wrapped by the same stones at the entrance, presenting an effect of ink painting with natural changes in saturation. Leaving a long, narrow, and lush landscape in the center, the lush greenery and dark stone form a strong visual contrast, which makes the landscape more relaxing and refreshing. The plant landscape "framed" by the stone coincides with the axis of the Chinese landscape painting, like a dynamic painting welcoming guests to the space.

Credits

Chief Designer
Wei Wu
More Gold Winners
Interior
China
MUSE Design Awards - Aoyuan Collections
2021

Entrant Company

NGZ Design

Sub Category

Commercial

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Yu's Residence
2021

Entrant Company

PEI CHEN HSIEH DESIGN STUDIO

Sub Category

Residential

Concept
United States
MUSE Design Awards - Mountain Stage
2021

Entrant Company

KEY DESIGN STUDIO

Sub Category

Exhibition & Events (NEW)

Concept
Taiwan
MUSE Design Awards - Harmony between nature and Luxury
2021

Entrant Company

Yung design group

Sub Category

Other Concept Design