China   |  2022

MUSE Design Awards Gold Winner

TP-LINK Hangzhou R&D Center

Entrant Company

BEIJING SZA ARCHITECTURAL DESIGN CONSULTANT

Category

Architectural Design

Client's Name

TPLINK

Sub-Category

Office Building

When the office has slowly entered the era of mobility as expected 10 years ago, "router" seems to have become a reference to the new type of office facilities connecting people and resources.This project is designed for a manufacturer which is specializing in the research, development and manufacturing of network and communication terminal equipment, and also is the world's largest router manufacturer--TP-LINK, as the East China R&D Center. The project is located in the high-tech zone of Hangzhou Binjiang District. It’s surrounded by high-tech enterprise R&D parks, and the regional arterial road is located on the west side of the site. The above-ground building area is about 26,700㎡.The zoning requirement for height limit and FAR are relatively flexible that provides great design opportunities for the project to focus on place-making and creating friendly human scale massing and spaces. As an R&D office building for the enterprise’s own use, its building form can be quite different from other general office buildings. The building space organization is a customized design according to the requirements of the enterprise, accommodating more shared spaces than usual. Concurrently, the architecture will become a symbol of corporate social image and value for TP-LINK. 

The design goal aims for a high degree of integration of the form and function, so while the building space can instruct and inspire the future use, the design itself carries the social values of enterprise. The research and development behavior is also classified into three clear parts in the building: the data collection and data analysis by independent departments located in two "black boxes" ; the interaction and association between the two slabs create the unique communication places which may be meeting rooms embedded in atrium, discussion areas on landscape platforms, cafe or tea break areas at the terraces. This is a highly functional space but it is also continually dynamic, offering an impressive breadth of activity and atmosphere. This kind of display of the transparent interaction on the city facade is also the direct conveyance of the enterprise’s values.

Credits

Design principle
Wang Zhe
Designer
Shi Wei
Designer
Su Ting
Designer
Wu Runze
Designer
Jiang Nan
Designer
Ma Tao
Designer
Zhang Yan
Designer
Gao Huilai
Designer
Wang Bingcong
Photographer
Jin Weiqi
More Gold Winners
Interior
China
MUSE Design Awards - Xiamen Mangrove Bay 120 Courtyard Villa
2022

Entrant Company

MCD Mercer Design Shanghai

Sub Category

Residential

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Wild at Heart
2022

Entrant Company

L'atelier Fantasia

Sub Category

Showroom / Exhibit

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Crystalline waves
2022

Entrant Company

51.INTERIOR

Sub Category

Home Décor

Concept
China
MUSE Design Awards - Chongqing-1949 Grand Theater
2022

Entrant Company

CHINA CONSTRUCTION SHENZHEN DECORATION CO., LTD

Sub Category

Public Space