2022 | Professional

MUSE Design Awards Gold Winner

Fusing with Nature

Entrant Company

DB&B Pte Ltd

Category

Interior Design - Office

Client's Name

SAP

Country / Region

Singapore

To facilitate a hybrid workspace and promote engagement within the office, SAP aimed to revamp their Singapore headquarters located across three levels at Mapletree Business City. Drawing insights on collaboration patterns and the needs of different departments, we planned an agile workspace with various configurations to suit different group sizes and work settings. With a focus on employee wellness and sustainability, our design team sought to create a pleasant work environment with the use of thematic collaboration hubs that evoke the dynamic qualities of nature, bringing the outdoors in to fuse workspace and nature into one.

SAP welcomes their guests at the third level of the office building. The reception desk is specially constructed to allow the receptionist to connect with visitors and employees at eye level, enhancing the welcoming experience. The waiting lounge is furnished with comfortable armchairs, sofas and plants hanging overhead. This area is connected to the Barista Café, which impresses with a robot barista fitted behind the bar counter. This café serves as an open space for discussions, dining, private functions and townhalls.

At the back office, high work benches, focus pods and 120 degree work stations are scattered amongst the bench seats to encourage movement and cross-pollination between teams. To promote access to these amenities, pendant lights in varying shapes and colours hang over the spots to serve as wayfinding across the large floorplate.

In addition to these huddle spots, larger community spaces – The Rainbow Plaza, The Park, The Garden, The Super Tree, The Canopy, The Roof and The Terrace, are carved out to motivate collaboration and interaction. Interspersed across the three floors, these settings collectively embodies the nature-themed design narratives set out for this office.

To align with the Singapore Green Plan for a sustainable future, we sought to dedicate at least 5% of the total space to eco-friendly innovations such as energy-efficient LED bulbs and biophilia that minimizes indoor air pollutants. Creative refurbishment was made to various furniture to improve durability and align with the design theme. Biophilic elements and sustainable materials were also used where possible.

Credits

Associate Design Director, DB&B Pte Ltd
Victor Wong
Design Manager, DB&B Pte Ltd
Tiwe Tan
Marcom Manager, DB&B Pte Ltd
Alycia Tan
More Gold Winners
Interior
2022
MUSE Design Awards - Turning Page

Entrant Company

Nanyi Design Interior Design Studio

Category

Interior Design - Home Décor

Interior
2022
MUSE Design Awards - Melodious Concerto

Entrant Company

ANLIN INTERIOR DESIGN CO.,LTD.

Category

Interior Design - Living Spaces

Interior
2022
MUSE Design Awards - RP Luxury Watches Galleria

Entrant Company

LeeChen International Design Co.

Category

Interior Design - Commercial

Architectural
2022
MUSE Design Awards - ZHONGTIAN · FUTURE LIFE

Entrant Company

Hangzhou Lihe Architectural Planning & Design Co., Ltd.

Category

Architectural Design - Commercial Building