2022 | Professional

MUSE Design Awards Gold Winner

Qingdao Yingdu No. 1 Demonstration Area Renovation Design

Entrant Company

Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd

Category

Landscape Design - Landscape Renovation

Client's Name

Sunac(Qingdao)

Country / Region

China

Qingdao, as a beautiful coastal city and one of the birthplaces of modern Chinese movies, has the dream of “the capital of film and television”. Project is located in the key position of “Eastern Movie Capital”, which is the inspiration of the project name. From Qingdao Liuting Airport to Yingdu No.1 Project, people can deeply feel the atmosphere of Qingdao’s livable mountain and sea urban space.

The first impression of the site is not ideal, which looks like a traditional municipal park. The project is located in the middle of the park and the site property is about 7000 square meters. As a renovation project, it is unfortunate that there are no directly usable landscape elements (waterscapes, structures, materials, big trees, etc.) on-site. Therefore, the project design is a balance between the site inventory and transformation. The overall design process is more like a precise surgical operation, which requires a rigorous and detailed design to sew.

The main entrance space of the old park is relatively messy, which requires a systematic reorganization. We have carefully designed the topography of the main entrance, which naturally connects the adjacent terrain. By integrating tree planting and topography, the 150-meter-long natural landscape space is reshaped. The current wooden boardwalk and dry creek connect the main entrance to the key landscape (rockery). The curbed path is innovatively designed under the original circulation framework. Inspired by the wave pattern, the pavement, grass steps, and planting are organically integrated, naturally involving the spatial boundaries inside and outside the property. The simple design and exquisite details make the waterscape present a good landscape effect in all seasons.

The end of the winding path is the focal point rockery of the site inventory. It has a massive volume but a rigid effect. Through the overall vertical design of the site, we took advantage of the topography to simply and effectively “demolish” the rockery. The design transforms the current “resources” (rockery, greenery, dry creek) into natural landscape elements. The rolling hills, the tortuous water, and the energetic pine create a contemporary picture of a natural pine pond.

Credits

Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Hongtai Li
Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Lingfeng Chen
Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Hui Jin
Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Xuehen Chang
Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Danlei Liao
More Gold Winners
Interior
2022
MUSE Design Awards - Rattan Town’s Memory

Entrant Company

SUNNY NEUHAUS PARTNERSHIP

Category

Interior Design - Service Centers

Interior
2022
MUSE Design Awards - BOCARNI EXHIBITION HALL

Entrant Company

One Design

Category

Interior Design - Exhibits, Pavilions & Exhibitions

Interior
2022
MUSE Design Awards - Purity and Authenticity

Entrant Company

L.C INTERIOR DESIGN

Category

Interior Design - Residential

Interior
2022
MUSE Design Awards - Wuxi CITIC Pacific Properties City Palace

Entrant Company

Matrix Design

Category

Interior Design - Commercial