2022 | Professional

MUSE Design Awards Gold Winner

The Imperial Pearl · Forest Art Museum

Entrant Company

Guangzhou PTArchitects

Category

Architectural Design - Commercial Building

Client's Name

Yuexiu Property (West Greater Bay Area Branch)

Country / Region

China

Location


The project occupies a favorable location in Boai Lake Area, Foshan City. Sitting on an island, it faces the lake in three directions and enjoys abundant landscape resources. As the largest artificial lake in Foshan, Boai Lake is 16km away from downtown Foshan, and 32km from Zhujiang New Town, the CBD of Guangzhou. Meanwhile, it adjoins Shishan North Station and Boai Road Station of Metro Line 4 in Foshan, which is currently under construction.


Design concept


Built along Boai Lake just a few steps away, the project enjoys a 270-degree view of the lake landscape. To construct a building growing from a site endowed with such favorable conditions, a key consideration was how to maximize the surrounding landscape resources.


The design team intended to create a building that integrates with the lake and forest and coexists with nature. Taking "Boundless nature" as the design concept, the design team took advantage of the site's sloping terrain to optimize the view to the surrounding landscape in a three-dimensional way.


The plot stretches 730 meters along the lake. The design team opened the spaces along the lake, to create a multi-dimensional landscape corridor. The length of facades that face the lake reaches 2,000 meters. The design realizes infinite possibilities in a limited area.


Design strategies


The architecture dialogues with the site in a simple form. The large area of neat glazing facades subtly blend into the natural environment. This lakeside building is also like a cabin in a forest, silently erecting in nature. The overall layout obtains concise functional organization, a clear circulation route and pure spaces, conveying a simple and natural attitude towards life. The design team set many transitional spaces as well as verandas to blur and even remove the boundary between the interior and the outside, so as to blend the architecture into nature. The simple, transparent facade design and the use of local materials allow for the symbiosis among lake, forest and architecture.

Credits

Design Team
Chen Xi
Design Team
Zhou Yubo
Design Team
Fan Zhaofeng
Design Team
Zheng Linkai
Design Team
Peng Qiujing
Design Team
Zhong Guoye
Client team
Zhang Yi
Client team
Qiu Sunjian
Client team
Li Zhiyuan
Client team
Li Han
Client team
Chen Weisheng
Client team
Hao Shumin
Design Team
Chen Shaotao
More Gold Winners
Interior
2022
MUSE Design Awards - Turning Page

Entrant Company

Nanyi Design Interior Design Studio

Category

Interior Design - Home Décor

Interior
2022
MUSE Design Awards - Foshan Tangim Sales Center

Entrant Company

SUNNY NEUHAUS PARTNERSHIP

Category

Interior Design - Showroom / Exhibit

Interior
2022
MUSE Design Awards - Xanadu

Entrant Company

Essence Space Design

Category

Interior Design - Living Spaces

Interior
2022
MUSE Design Awards - Home in Yuppie Style

Entrant Company

FE Design

Category

Interior Design - Residential