China   |  2020

MUSE Design Awards Gold Winner

Vanke · Hakka Culture Exhibition Plaza

Entrant Company

GND Design Limited

Category

Landscape Design

Client's Name

Sub-Category

Cultural Heritage Design

This case is a landscape renovation project that connects the Hakka Ancestral Hall with the commercial district. In the Lingnan area, people live in compact communities, and ancestral halls are the sustenance of family blood ties in villages. So over the years, there has developed a unique ancestral hall culture in the area. In the renovation process of the Shenzhen Vanke Tianyu project, the ancestral hall is taken as an entity in the inheritance of the cultural memory and a realistic reflection of the historical features. It is reasonably developed and updated to keep pace with the times, on the basis of preserving the basic historical appearances. The project starts with the Lingnan culture and architecture. Through extracting interesting space scenes in daily life and taking comfortable street scale as a design element, it ingeniously brings the elements of rural settlements, pastoral farms, folk custom culture, and architectural symbols into the public areas outside the ancestral hall to integrate the old and new sceneries. The landscape spatial layout is exquisite, enriched from the inside to the outside. It makes clever use of the Lingnan characteristic cultural elements, such as the gable walls, bucket arches, blue flagstones, black bricks, tiles, oyster walls, farm tools, Lingnan carving patterns and glaze mosaics and, through design remodeling, melts them into the landscape design. Trees make a pleasant shade in the garden that perfectly mingles the dynamic and the static. At the junction of the ancestral hall square and the commercial street, the waterscape serves as the boundary in reference to the traditional layout of the ancestral hall architecture, to balance the artistic inheritance and commerce intersection. Green bamboos are planted between the walls to form a unique hollow wall bamboo landscape, which does not occupy the yard area, but blocks the dust outside the garden. The old and new, natural and artificial, exquisite and simple, have all responded to nature with humility, seeking the beauty of balance and appropriateness. The trip to explore the cultural and historical lines of the ancient town starts here.

Credits

Chief Designers
Qiu Ge, Zhong Yongcheng, Li Bing
Scheme Designers
Luo Feng, Zhou Jiang, Yuan Dongyang, Sun Diwang, Pan Xiao
Construction Drawing Designers
Xie Yuxuan, Nong Huangfu, Zhang Zuxi, PB Holdings
Plant Designers
Zeng Fengling, Zhou Yin
Water&Electricity Designers
Zhou Peng, PB Holdings
More Gold Winners
Interior
China
MUSE Design Awards - Lijiang Snow Mountain Art Gallery
2020

Entrant Company

SWS Group

Sub Category

Living Spaces

Transportation
Australia
MUSE Design Awards - ICONIC SX80 - 80m Hybrid Superyacht
2020

Entrant Company

AZURITE DESIGN

Sub Category

Nautical / Boats

Product
France
MUSE Design Awards - Prêts-à-parfumer
2020

Entrant Company

Servaire & Co

Sub Category

Beauty, Personal Care & Cosmetic Products

Product
Brazil
MUSE Design Awards - Pi
2020
Pi

Entrant Company

Studio Linda Martins

Sub Category

Furniture