Denmark   |  2020

BaseCamp Lyngby

Entrant Company

Lars Gitz Architects and Kragh & Berglund

Category

Landscape Design

Client's Name

BaseCamp Student

Sub-Category

Residential Landscape

Location: Lyngby, Denmark Size: 40.900m2 Apartments: 786 Site: 34.300m2 Construction: 2018 - 2020 BaseCamp Lyngby is a social interacting super structure, and will be a sustainable shared living community for 900 students, phd´s and senior citizens. The organic structure for BaseCamp Lyngby is inspired by the sorrounding green area, and a wish to bring people closer to the nature and inspire them to interact with it and with each other. A social organism, which works as a catalyst for bringing people in all ages together for social interaction, as well as quiet immersion. The architectural concept is to create spaces, that are uninterruptedly floating and bringing exciting experiences throughout the whole composition, from both the various inside court yards, as well as the outside landscape. Fluently adding some surprising and unexpected, to let the poetry and spirituality wander into the architecture. The project is articulated with an entrance from the north, revealing a stunning view over the sculptural organic volume, that rises slowly from the ground level, and friendly invites to enter the area. Either inside the court yards, or for a stroll or run up on the public accessible green roof landscape. The organic volume is playfully wrapped around smaller courtyards, creating well defined intimate spaces for the people to meet, read or simply relax. The central round shaped building is the heart of the area, that visually reinforces the whole structure, and interlinks the whole area by bringing together all the shared functions as café, gym, workshops, cinema etc. Besides encouraging biodiversity, the green roof provides a rainwater buffer, purifies the air, reduces the ambient temperature, regulates the indoor temperature and saves energy. Facade material is Rock Panel Durable and is certified BRE Class A+. Ventilation and heating systems are using sustainable technologies. 90 % of the energy of extracted air is reused in heating fresh air ventilating the building. A trapezoid repeatable shaped module, that rotates differently within the same radius is creating the round organic shaped structure, and made it possible to build within normal construction costs.

Credits

Landscape architect/ Kragh & Berglund Landskabsarkitektur & Urban Design
Jonas P Berglund
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Hans Kragh
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Christian Restorff-Liliegreen
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Anna Katrine Jensen
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Giampaolo Costantini
Architect/ Lars Gitz Architects
Lars Gitz
Architect/ Lars Gitz Architects
Jon Clausen
Architect/ Lars Gitz Architects
Nevena Milosevic
Architect/ Lars Gitz Architects
Mladen Stamenic
Constructing architect/ Lars Gitz Architects
Kim Fink Clausen
Constructing architect/ Lars Gitz Architects
Sanne Motzfeldt Bentzen
Constructing architect/ Lars Gitz Architects
Katrine Guldahl
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Kerstine Fogh Harboe
Landscape architect/ Kragh & Berglund
Carina Refsing Nissen
More Platinum Winners
Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Peter Interior Design

Sub Category

Residential

Landscape Design
Denmark

Entrant Company

Lars Gitz Architects and Kragh & Berglund

Sub Category

Concept Design

Interior Design
China

Entrant Company

Qijin Space Design

Sub Category

Other Interior Design

Interior Design
Indonesia

Entrant Company

IOOR Studio

Sub Category

Restaurants