China   |  2020

MUSE Design Awards Gold Winner

Wuhan Optical Valley Digital Economy Industrial Park

Entrant Company

LHA ARCHITECTURAL DESIGN CO,LTD

Category

Architectural Design

Client's Name

Optical Valley Group

Sub-Category

Public Building

The project is located at Wuhan East Lake High-Tech Development Zone, which goes by the name of Optics Valley of China. The design goal is to make it into a national industrial zone of digital economy. The project consists of two construction lands on east and west ends respectively and community parklands. The overall layout of two plots includes “one axis, two belts and one center”. The east-west axis of the main entrance connects two plots, enhancing their relationship in spatial terms. The architectural height gradually increases from the inside, taking the reservoir as the center. Headquarter buildings are set along the lake and incubators and accelerators are arranged along the outside of the site. The two-story public platform at the middle functions as landscape belt, better connecting functional divisions. Moreover, the unique lake becomes a shared landscape center. The design concept aims to protect the natural system of mountain and water landscape as much as possible. Therefore, it enjoys a reasonable planning that architectures are set according to the terrain to avoid large areas of digging and filling and leaves more green lands for presenting spacious landscape views and minimizing the destruction of natural slopes. In the green architectural design, ecological strategies are adopted, such as rainwater collection, roof greening, ecological parking, ecological wetlands and others. Meanwhile, office buildings use the “breathing” double-skin façade. There are other energy-saving measures specific to energy consumption of water, electricity and air conditioner. At the planning phase, the design only controls the scale and location of units because those units themselves have flexible spaces in form design, so that it can ensure the integrality of the zone and reject subversive influence on the planning when adjustments are needed.

Credits

Design director
LiGuanghua
Design director
Huang Xu
Chief technology officer
Li Xiaoke
Project manager
Liu Shiqiang
Architect
Peng Li
Architect
Li Changqing
Architect
LiMeng
Architect
WangHua
Assistant Architect
MaYuanZe
More Gold Winners
Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - The Hidden Green Light in the Forest
2020

Entrant Company

Kuan Ting Design

Sub Category

Residential

Interior
China
MUSE Design Awards - Skynet
2020

Entrant Company

Kris Lin International Design

Sub Category

Showroom / Exhibit

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Mori, Green memory
2020

Entrant Company

10 POINTS Interior Design

Sub Category

Commercial

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Overlapping Hills of Greenness
2020

Entrant Company

HOLDING + PARTNERS ASSOCIATES

Sub Category

Other Interior Design