Germany   |  2020

MUSE Design Awards Gold Winner

Live + Work - Hauserberg

Entrant Company

Gronych + Dollega Architekten

Category

Architectural Design

Client's Name

-

Sub-Category

Multi Unit Housing Low Rise

The building was conceived to be a compact, accessible structure, offering a partwise office- and residential use divided into five units. The building’s architecture symbolizes a ship that has been washed ashore in the urban area. The boat furthermore becomes an island, on which its inhabitants are free to live and work on; where one can fully experience the seasons, the sun, the sky, a wide view on the landscape along with feeling of freedom. The organically shaped terraces and the spacious glazings are built in a way so they can correspond with the cardinal points. The main axis of the building is pointing south, where large window planes are placed in order to make the maximum use of the natural energy of the sun, while suffusing the interior with light. At the same time, the defined roof overhangs and the glazings in the south themselves are constructed to prevent overheating in the summer. This results in a variety of different space situations, emitting a high amenity value and making the exterior melt together. Heating and cooling of the structure is resolved through geothermal heat, whilst a low-temperature panel heating guarantees comfortability. Natural lighting and air conditioning, as well as a photovoltaic plant on the roof keep the running costs at a low. Sustainability has been the main objective regarding the construction of the building. Materials were always utilized with the focus on meaningfulness. That is also why wood has been used predominantly, classifying the structure as a prefabricated wooden post construction. The stairwell and elevator shaft are made from board plywood, whereas the façade, balustrades, terraces as well as the flooring are made from solide wood. Only the lower level, which contains technical rooms and ancillary rooms, is made from concrete and serves as a carport.

Credits

gronych + dollega architekten
Peter Gronych
gronych + dollega architekten
Yvonne Dollega
More Gold Winners
Architectural
China
MUSE Design Awards - Transformation of The Xingye Street
2020

Entrant Company

ANTAO

Sub Category

Office Building

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Words of Dream
2020

Entrant Company

ShiuanYuan Group

Sub Category

Other Interior Design

Architectural
Austria
MUSE Design Awards - COMMOD HOUSE ET
2020

Entrant Company

COMMOD-Haus GmbH

Sub Category

Residential

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Artsy Life Journey
2020

Entrant Company

MU’S DESIGN

Sub Category

Residential