China   |  2020

Yiyun International Community Landscape

Entrant Company

Shanghai Lacime Design Co. Ltd.

Category

Landscape Design

Client's Name

China Merchants Shekou Holdings

Sub-Category

Residential Landscape

Located in Kunming, the cultural context coincides with the design concept of featuring the local context and city memories. Starting from oriental philosophy, the landscape design aims to create diversified space changes to arise different emotional changes in visitors, thereby generating different moods. Based on the three-entry courtyard layout, the overall design creates the scenes of surging spring, pines in mist, and waterside landscape separately in the front courtyard, atrium and open main garden, emphasizing the visiting experience. Linear elements almost run through the entire landscape design and curve elements of the building roof is echoed in the core landscape in each scene, so as to enhance the cultural experience and visual impact and stimulate psychological sympathy. The front courtyard appears after a narrow bamboo path at the entrance. It is an open and quiet space where the concise arrangement of bamboo, spring water and pine isolates the urban hustle and bustle, presenting a calm and welcoming atmosphere. In the atrium, a complete poetic landscape painting of pines in mist is created to form the second open space which is full of vitality. Surrounded by pines, the space is vivid and filled with energy. As the sight moves, the pines, water, shadow and sculpture together present different views from different angle of view. The steps next to the pines lead to the open waterside landscape, where the water, pavilion, and five rows of trees are used to form the highlighted space and to make the main buildings outstanding. The ancient pavilion stands next to the water in the most primitive and simple form without modern decoration, which seems to form a dialogue with the architecture on the ancient and the modern. The gingko trees add vitality to the quiet space without losing the simple form. This combination of different levels and forms gives the space a dimension of time and history in an instant. The landscape design tries to reshape a scenic spot where the visitors can recall the historical memory of the city.

Credits

More Platinum Winners
Interior Design
Taiwan

Entrant Company

K.Design Studio

Sub Category

Residential

Landscape Design
China

Entrant Company

PT Landscape Design

Sub Category

Residential Landscape

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

THEE Design Group

Sub Category

Residential

Interior Design
Taiwan

Entrant Company

Sun-Life Interior Design

Sub Category

Civic / Public