China   |  2021

MUSE Design Awards Gold Winner

Cloud Mansion

Entrant Company

NCD Studio Pte Ltd

Category

Landscape Design

Client's Name

Sub-Category

Parks & Open Space Landscape

In this case, a modern minimalist landscape design, the design team creates an integrated business loop motion line in a limited space of 5,080 square meters, while managing to keep the privacy of the inner space from disturbances. Applying the space partition technique, it ensures transparency and soft transition, and fosters an independent atmosphere and emotional value. It puts aside concrete symbols and captures the most intuitive features of clouds: light, clean, floating, and transparent. By comparing the textures and color assortment of multiple materials, it catches the common characters between artificial materials and the natural environment in the above characteristics, and forges a quiet and light site in the spatial temperament. The space, rectangular in the master plan, has a main entrance and a secondary entrance that are separated by a logo wall circled around by a waterscape. The gray and white colors are cleverly matched to make the space look simple and yet imposing, exhibiting high quality. Visitors may take a short rest in the space behind the logo wall, and enjoy a panoramic view of the area. While allowing people to take the load off their feet, the long gray marble benches complement the waterscape in front. Since the native trees are retained along the street in the site, the entrance is ingeniously designed to bypass the trees, which turns the linear motion line even richer and more rhythmic. A ground cover is paved upon the tree roots to beautify the scene, which furnishes a green screen for viewers looking from the building into the distance, with minimal ambient interference. The design team devises a box space on each boundary, for display or rest. These boxes echo with the main building in the center to add fun. The dislocated feature walls, hollowed feature walls and transparent blocks are interspersed to clear up the dimension sense of the enclosure boundaries. Meanwhile, ultra-white glass, dark gray transparent glass and rainbow glass are used to meet the needs of different angles and permeability.

Credits

Photo Credit
Xiao Wang
Designer
Kailing Xu
Designer
Jiayuan Zhang
Designer
Zhi Cheng
More Gold Winners
Interior
China
MUSE Design Awards - Macalline Sky Mansion Aesthetic Life House
2021

Entrant Company

Bluemoon Design

Sub Category

Cultural (NEW)

Interior
Hong Kong S.A.R., China
MUSE Design Awards - Secluded Homes for Ultimate Escape
2021

Entrant Company

POCKET SQUARE LTD

Sub Category

Residential

Interior
China
MUSE Design Awards - Past To the Future-Ruian Orchid Garden
2021

Entrant Company

ZSD

Sub Category

Commercial

Interior
China
MUSE Design Awards - The U World
2021

Entrant Company

Design Director

Sub Category

Recreation Spaces