2021 | Professional

MUSE Design Awards Platinum Winner

Urban Living Room of Dahuangshan Silicon Town, Xuzhou

Entrant Company

JUNYUN Architecture Design Office Co., Ltd.

Category

Architectural Design - Other Architectural Design

Client's Name

Xuzhou Xierong Real Estate Co., Ltd.

Country / Region

China

Dahuangshan Silicon Town occupies a total plot area of around 3.5km². Positioned as a sci-tech innovation hub in Huaihai Region and a top silicon town in the world, it's aimed to become a low-carbon smart town, which integrates silicon material production & research center, new energy application base, pastoral healthcare & wellness facilities and a pleasant environment for working, living and traveling.

The project is an "urban living room" that provides public services and also serves functions of exhibition and experience. It is located on the northeast side of the intersection of Yangshan Road and Xujia Expressway in Xuzhou National Economic Development Zone. The town embraces rich ecological resources, such as Dahuangshan Forest Park, and a mountain park on the south. Based on the natural environment of the site, the project subtly combines futurist design with the local cultural context. The building unfolds towards landscape, and well blends with the surrounding park landscape and the commercial core. With an iconic appearance, it serves as a window to communicate with the city and people.

This "urban living room" integrates with the commercial and living area of Dahuangshan Silicon Town. It adopts distinctive and striking facade design, and presents the volumes and scale of the core display area with a sense of community. The design matches the grand overhanging roof with the large water curtain, and integrates the transparent "box" with futuristic exteriors, thereby creating a spectacular visual effect.

Silvery-white aluminum panels and colored glazed glass define various facades, which show a modern architectural appearance and perfectly merges with the environment as well.

The outer-layer curtain wall is made of colored glazed glass strips which are either wide or narrow, appearing like a suspended lightweight gauze curtain. In contrast, the inner-layer curtain wall is composed of arc-shaped glazed glass with color gradients, creating a hazy sense of rhythm and offering visitors unique experience as if they arrive in an art gallery. The two layers of curtain walls, together with the water curtain beside, endow the building with an elegant, artistic and futuristic aesthetic.

Credits

Design team member
Liu Sinan
Design team member
Cheng Wen
Design team member
Li Xiaojun
Design team member
Lu Yuan
Design team member
Wang Baoping
Design team member
Shen Yehui
Design team member
Hu Quanquan
Design team member
Zheng Ya
Design team member
Tian Lin
Design team member
Meng Yiran
Design team member
Mei Yaobei
More Platinum Winners
Architectural
2021
MUSE Design Awards - Citychamp Dartong Plaza - The Office Hub

Entrant Company

NDA Group

Category

Architectural Design - Office Building

Interior
2021
MUSE Design Awards - Encounters of Love

Entrant Company

CAILIN SPACE DESIGN

Category

Interior Design - Living Spaces

Interior
2021
MUSE Design Awards - GREENLAND · CHANGSHU FEILI YUNTING SALES OFFICE

Entrant Company

NANJING WE DESIGN CO,.LTD

Category

Interior Design - Exhibits, Pavilions & Exhibitions

Interior
2021
MUSE Design Awards - Office of Xizi International

Entrant Company

Time Image Space Design

Category

Interior Design - Office