Taiwan   |  2022

MUSE Design Awards Silver Winner

Seeking Tranquility

Entrant Company

XIA LI INTERIOR DESIGN

Category

Interior Design

Client's Name

Lee Residence

Sub-Category

Residential

The essence of modern spatial design and the key highlight of this project is on meeting the needs of the users by considering the reasonable and harmonious deconstruction, allocation and re-organization of the floor layout. This project features an indoor area of around 90m2. During the initial survey, it was observed that the living room was spacious but not conducive to use, the dining room had no main back wall and was ensconced by multiple room doors; this led to the frequent occurrence of problems such as interference with the private quarters and space flows that were intertwined and complicated. Therefore, the first step in the planning was to start with the remodeling of the layout. Firstly, in the entrance area, the TV wall line is used to define the depth of the main living room. The space behind the wall is divided into two, arranging for a piano practice area and a practical cloakroom, respectively. The exterior of the cloakroom is also divided by a large lead angle shaped like a Venetian mirror, which greatly enhances both sophistication and space efficiency. Secondly, we boldly proposed to swap the original master bedroom and the auxiliary bedroom through continuous surface integration techniques to solve the problems of the original bathroom door facing the dining room and the lack of a reliable main back wall in the dining room, while not affecting the excellent function and the comfort of the space. After switching the rooms, there is even a buffer space for the inner foyer, which allows the space to seem even more spacious. The project is based on the American neo-classical style that the homeowner prefers and the public area combines elegant gray and blue, pure white, and natural textures such as wood and stone to create a healing and calming mood that exudes an accommodating space. The back wall of the sofa is actually a large storage cabinet, but the surface layer divides the delicate classical lines and introduces different techniques to express the detailed layers, echoing the glossy texture of the TV wall.

Credits

Design Director
Wu, Pei-Chen
Photographer
Eureka
More Silver Winners
Concept
China
MUSE Design Awards - Miepu diary
2022

Entrant Company

Guangzhou Kemei Commodity Co., Ltd.

Sub Category

Other Concept Design

Interior
Taiwan
MUSE Design Awards - Arc
2022
Arc

Entrant Company

Dig Design

Sub Category

Living Spaces

Architectural
China
MUSE Design Awards - Ardingly Bilingual School Bay Area Branch
2022

Entrant Company

EVA Architects

Sub Category

Institutional

Product
Taiwan
MUSE Design Awards - Quick Magnetic Strap System
2022

Entrant Company

Baychin Co.Ltd

Sub Category

Other Product Design