Hong Kong S.A.R., China   |  2022

MUSE Design Awards Platinum Winner

Huanggang Port New Development

Entrant Company

Aedas in a joint venture with Shenzhen CAPOL International & Associates & Shenzhen Transportation Design & Research Institute

Category

Architectural Design

Client's Name

Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality

Sub-Category

Transportation

New Huanggang Port will become an iconic gateway for the Greater Bay Area of China. It is highly efficient, fully adaptable, green and sustainable. Our port sits in the privileged location of Lok Ma Chau Loop, and there will be 2 green axes connecting the new port to existing Futian Port and Shenzhen-HK Cooperation Zone. 3 metro and 2 inter-city lines will have access to the site. Due to a limited site area, we propose a ‘stacking strategy’ responding to the compact site: use lower floors for vehicle inspection, and upper floors for passenger crossing. Inspired by the concept of ‘the cornerstone’, the Huanggang Port is a symmetrical architectural form that sits on an elevated landscaped base, embodying the literal definition, heralding the new port’s potential as the foundation of the GBA area. The curtained wall system is made from predominately new stone material to showcase a contemporary and futuristic aesthetic while highlighting the weight and gravity of the port. The facade of the main entrance is elevated and unveils an interior glass curtain wall that boasts an inviting appeal. The port's interior design is inspired by Shenzhen's emblem flower, the Bougainvillea. The elegant and intricate curves and detailing from the flower is adapted to create a distinctive interior roof motif that bolsters the vibrant Shenzhen spirit. A Green DNA is at the very core of our design. Aedas uses the internal tools to develop forward-looking environmental strategies, to meet China 3-STAR Green Building Standard. A series of light wells on the rooftop could ensure the maximized daylight access and greatly improve the indoor natural lighting, especially for deep and large floor slabs of the building. With an integration of greens atop, the roof becomes like a ‘sponge’, so that rainwater could be purified, drained and even recycled. Greening the roof could also reduce the heat gain and improve the roof’s thermal insulation.

More Platinum Winners
Architectural
Hong Kong S.A.R., China
MUSE Design Awards - Chengdu CFC Retail Mall
2022

Entrant Company

NEWS-D LIMITED

Sub Category

Retails, Shops, Department Stores & Mall

Architectural
Hong Kong S.A.R., China
MUSE Design Awards - Foshan Huya Headquarters
2022

Entrant Company

LWK + PARTNERS

Sub Category

Mix Use Architectural Designs

Interior
China
MUSE Design Awards - Ripple
2022

Entrant Company

Lingbiao Technology Development Company Limited

Sub Category

Living Spaces

Landscape
China
MUSE Design Awards - Hisense Monerch Wave,Qingdao
2022

Entrant Company

SHUISHI

Sub Category

Residential Landscape