2023 | Professional

MUSE Design Awards Silver Winner

The Co-Living Residence of Parrot–Human

Entrant Company

TUNG CHIA HAO Interior Design

Category

Interior Design - Residential 

Client's Name

Country / Region

Taiwan

In the co-living residence of parrot–human, the living style of residents as well as the habits of the parrot should be taken into consideration to create a pet-friendly space that meets the needs of each family member. The grayish-white color scheme creates a simple and stress-free view, allowing the residents to fully release their pressure. Abundant organic wooden elements infuse the warmth coming out from the depths of the forest, while the trusses and ironworks on the wall allow the parrot to perch on. Without attaching to the ceiling, the partitions in the kitchen and study room not only make each space into an independent, private retreat but also allow the parrot to fly freely.

In the common area, the open floor plan brings natural light into the home and eliminates the disadvantage of single-sided lighting, allowing the residence to be immersed in soft white warm light. Upon opening the door, the hexagonal tiles in Morandi gray delineate the entryway that stop dust from ever entering the home, while the colors of low chroma serve as a transition zone from the outside to the inside to create a stable visual sense gradually.

The cabinets are wrapped with curves on the main TV wall to eliminate the abruptness, while the golden lines on the upper section meander along, leading to a smooth visual movement.

The half-height wall behind the sofa provides a slight width for the parrot to rest easily and keep owners company. The shallow countertop is horizontally linked to the kitchen island with a bar counter. After a twist, the countertop is widened to create a perfect dining space.

The partitions in the study room and kitchen do not attach to the ceiling to preserve the unobstructed space at top for the parrot to fly freely as well as strengthening the interaction between the owners and the parrot. In the semi-open study room, the walls are installed with storage cabinets and bed frame to make hosting overnight guests a breeze. Roller blinds are fitted inside of the glass partition to maintain privacy inside.

Credits

Design Director
CHIA HAO TUNG
More Silver Winners
Interior
2023
MUSE Design Awards - Hotel BEGINS Interior Design

Entrant Company

UID CREATE LTD.

Category

Interior Design - Hotels & Resorts

Product
2023
MUSE Design Awards - Vector Network Analyzer

Entrant Company

Ceyear Technologies Co., Ltd.

Category

Product Design - Industrial

Interior
2023
MUSE Design Awards - Mayfair by the Sea 8

Entrant Company

1 SEC. LEFT DESIGN STUDIO LIMITED

Category

Interior Design - Residential 

Concept
2023
MUSE Design Awards - Capming Alone

Entrant Company

Beijing Institute of Technology

Category

Conceptual Design - Relax