2020 | Professional

MUSE Design Awards Design of the Year Winner

Loong Palace Linquan Villa

Entrant Company

DAVID CHANG DESIGN ASSOCIATES INT'L LTD.

Category

Interior Design - Residential

Client's Name

Shimao Group

Country / Region

China

The villa is located in the north of Haidian district, Beijing, where famous universities and high-tech industry bases gather. While the style of this villa is predominantly modern, it has integrated a sense of culture and art in order to neutralize the intrinsic austere sensation of the modern style. The living room feature wall is a planted aquarium tank with its shape representing the continuity of the mountain silhouette whereas the mirror on the surrounding walls reflects the courtyard landscape into the space. The dining room feature wall is composed by the metal pipes to form the mountain silhouette. Basement family library space is inspired by the curling shape of the rolled up book pages and adopting the metaphors from a classical Chinese allusion, "In the book, there is a house of gold; On the book, there is a shade of jade", meaning the knowledge acquired from books will financially, emotionally, and spiritually fulfill one's dream of a better way of life. In other words, knowledge is power. This space uses luminescent jade on the floor and frosted glass on the railing to show the soft and beautiful texture of jade, while bronze metal bookshelves and metal mesh are used to create an effect of a house of gold. The ceiling adopts the curling shape of the book page being rolled up. An influx of natural light enters from the skylight above and sprinkles on top of a sculpture wall. This 7 meters tall by 4 meters wide abstract sculpture wall constructed in metal to serve as a visual focal point of the library and is Inspired from the designers's own personal collection of an original 3 inches hand-cut paper art by Hazel Glass. The large sculpture wall symbolizes tree and sunlight with vivid layering effect to create sense of distance, partially permeating the golden brilliance of the sun through the spaces between the trees and branches in the deep forest. There is a projector lens hidden in the lower middle part of the sculpture wall for class learning if needed.





More Design of the Year Winners
Product
2020
MUSE Design Awards - Puppy Cube

Entrant Company

Puppy Robot

Category

Product Design - Digital & Electronic Devices

Packaging
2020
MUSE Design Awards - Hotel Tanqueray

Entrant Company

Servaire & Co

Category

Packaging Design - Wine, Beer & Liquor

Lighting
2020
MUSE Design Awards - Naera Hotel Resort & Art Gallery — Xitang, China

Entrant Company

KLAASEN LIGHTING DESIGN

Category

Lighting Design - Architectural Lighting

Product
2020
MUSE Design Awards - WOWCube™ twisty multi-screen game system

Entrant Company

CubiOs Inc

Category

Product Design - Digital & Electronic Devices