2020 | Professional

MUSE Design Awards Gold Winner

Daxing Unipark

Entrant Company

AICO

Category

Architectural Design - Commercial Building

Client's Name

China Overseas Land & Investment Ltd.

Country / Region

China

Unipark Daxing is a 5-story community shopping center in the south region of Beijing. A co-living space is set at the 3-5 floors in the northwest corner as a public place for users to relax and social. The three story tall space is open to the street via a large glass wall. In the west facade, stepping terraces form a number of outdoor activity space. A rooftop garden can be accessed from the outdoor terraces and the co-living space.

The neighboring Nanhaizi park used to be a royal hunting ground and is known as a national reserve for elk. This building keeps the natural atmosphere of the surroundings and creates an open and cozy place. The design seeks to strengthen the connection between the building and the surrounding communities, and to provide an attractive community living room as well as a neighborhood shopping center.

Steel structure is adopted as the main structural system. Above the main entrance, the upper floors are overhung by 5 meters to accentuate the sense of arrival. The main facade is consisted of stone panels, insulated glass units, and aluminum panels.

The Daxin Unipark seeks to soften the boundary between the interior and the surrounding communities. People can wander freely between indoor and outdoor spaces. It will bring a rich citizen life to a vibrant community.

As the project is located in the new residential area of Daxing district, how to attract young people and families from surroundings becomes the biggest challenge of the project. The project strives to create a variety of public spaces for the residents, to connect the site with surrounding communities, and to become a destination for leisure and social activities.

Daxing Unipark emphasizes the relationship between architecture and city in design. Abundant volumetric relationship forms a pleasant urban facade. Transparent volumes are employed at key nodes, to provide a dynamic interface for the building. The self-isolated prototype of typical shopping malls is transformed into an open, transparent, and attractive urban commercial space.

Credits

AICO (Architecture Design Team)
Jun Zhang, Lujiang Xu, Shuyin Huang, Peihong Wu, Hao Zhang, Wenjie Zhang, Zikang Wu
China Construction Engineering Design Group Co.,Ltd
Construction Drawing
Jiang & Associates Design Co., Ltd
Interior Designer
More Gold Winners
Interior
2020
MUSE Design Awards - An Urban Retreat in Nanshan

Entrant Company

Leading River Interior Design(ShenZhen) Co.,Ltd.

Category

Interior Design - Renovation

Interior
2020
MUSE Design Awards - POLO CAFÉ Hsinchu Big City

Entrant Company

Homeyoung interior decorating and design Ltd.

Category

Interior Design - Restaurants

Architectural
2020
MUSE Design Awards - Slope House

Entrant Company

Studio EON

Category

Architectural Design - Residential

Interior
2020
MUSE Design Awards - Rhythm of Light and Shadow

Entrant Company

LMG Interior Design

Category

Interior Design - Residential