2019 | Professional

MUSE Design Awards Gold Winner

Wright Group Office

Entrant Company

Wright Group Architects - Planners, P.L.L.C.

Category

Architectural Design - Office Building

Client's Name

TJW & Associates

Country / Region

United States

Wright Group Architects-Planners, P.L.L.C. renovated an existing facility into their corporate offices. The building was a fueling station that was converted into an auto parts store. Briefly, the original building history includes the following:

1955, Dobeka Brothers held a grand opening for their ESSO fueling station with service and car wash bays.

1972, the fueling station was converted into an auto parts store. The property was expanded by removing the fueling canopy, adding space to the front of the building and extending the back of the building.

The building was brick veneer on concrete wall construction. During the expansion, the brick work was covered with stucco and a dark tint storefront was added at the front elevation.



In 2016, after addressing several environmental issues, Wright Group completed the remodeling project. Environmental issues included asbestos, in floor hydraulic lift, 3 in ground fuel storage tanks, fuel lines to old dispenser locations, and contaminated soil removal. The building renovation brought the building up to current building codes and zoning codes. New brick veneer and detailing was added over a continuous exterior insulation, improving the energy efficiency of the designed environmental systems.



The finished office building maintained several features from the original site including:

Building structure and design.

Original wood and steel beams in the ceilings.

Interior block walls.

The original office area window signage was kept intact. Wright Group found an Esso sign, which along with the original windows and signage, are in the space separating interior offices.



Wright Group utilized much of the former building and signage to produce a functional, unique office space that is open, inviting and aesthetically pleasing. Located near the Downtown Carrollton City Square, the building is a welcomed addition to the city.

More Gold Winners
Interior
2019
MUSE Design Awards - Mountain View.

Entrant Company

The Wall Design Corporation

Category

Interior Design - Home Stay / Airbnb

Interior
2019
MUSE Design Awards - Playtech Bulgaria

Entrant Company

Helen Koss Interiors

Category

Interior Design - Office

Interior
2019
MUSE Design Awards - HINOMORI

Entrant Company

Shang Yan Interior Design Engineering Company

Category

Interior Design - Residential

Architectural
2019
MUSE Design Awards - Manshausen Island Resort

Entrant Company

Stinessen Arkitektur

Category

Architectural Design - Other Architectural Designs